Dossier: Etnisch-culturele diversiteit in het middenveld
Hoe is het gesteld met de etnisch-culturele diversiteit in het middenveld in Vlaanderen. Hier vindt u alle onderzoeksresultaten en publicaties over dit thema op een rijtje
In de lokale bevraging afgenomen bij 413 middenveldorganisaties uit 14 Vlaamse steden en gemeenten zijn er verschillende luiken bevraagd. Eén van de aspecten was de omgang met etnisch culturele diversiteit bij lokale middenveldorganisaties. De beschrijvende data die voort zijn gekomen uit dit luik, worden in deze nota aangereikt. De nota bevat ook de vragen die over etnisch culturele diversiteit zijn gesteld.
Is het middenveld toe aan een herwaardering van haar politieke rol? Is diversiteit wel voldoende realiteit in het middenveld? Op 8 juni organiseren we vanuit CSI Flanders een gespreksnamiddag over twee uitdagingen waar middenveldorganisaties mee worstelen én experimenteren.
Deze paper is gebaseerd op gesprekken met 14 kritische middenveldstemmen uit Vlaanderen en Brussel. Hij wil expliciet debat uitlokken en we hopen dan ook dat deze paper een bijdrage levert aan gesprekken binnen middenveldorganisaties.
Op 21 juni namen een honderdtal geïnteresseerden uit middenveldorganisaties, burgerinitiatieven en overheden, in het BIP in Brussel deel aan The Floor is Yours #1, de eerste activiteit in het kader...
Deze positiepaper concentreert zich op de impact van een veranderende samenleving op de relaties tussen middenveldorganisaties en burgers. Hij geeft een overzicht van internationaal en nationaal onderzoek dat specifiek gericht is op deze vraagstelling.
Dit rapport gaat over de mate waarin het lokale middenveld zich vernieuwt in de context van een snel veranderende maatschappij. Het rapport focust niet op één organisatie, maar op het lokale middenveld in één gemeente, namelijk in het Brusselse Molenbeek. Net zoals in veel grootstedelijke buurten deden zich in Molenbeek de voorbije decennia forse sociologische veranderingen voor, zoals immigratie, verarming en gentrificatie. Wat Molenbeek interessant maakt voor ons is dat het ons toelaat te analyseren hoe een lokaal middenveld zich organiseert in een achtergestelde, multiculturele en gestigmatiseerde grootstedelijke buurt. Ten eerste komt de impact van politiek-institutionele factoren zoals verzuiling en ontzuiling en de communautaire politiek in Brussel op het Molenbeekse sociale weefsel aan bod. Ten tweede is er aandacht voor de evolutie van Molenbeek van etnische enclave naar super-diverse buurt als factor van sociale (des)organisatie.
Hoe jeugdwerk er al dan niet in slaagt om etnisch-culturele diversiteit te ontsluiten, en op welke manier dit dan best ingericht, vormgegeven en ondersteund dient te worden, is al decennialang onderwerp van discussie. In dit rapport worden vier jeugdwerkinitiatieven onder de loep genomen. Op welke nood spelen ze in en wat maakt deze initiatieven succesvol qua bereik? En hoe zoeken ze hun plek in het jeugdwerklandschap en op welke manieren dagen ze de bestaande structuren van het jeugdwerk uit, waarbij zowel de relatie met de overheid als met andere jeugdwerkorganisaties aan bod komt.
Dit rapport beschrijft hoe vrouwenvereniging Femma gedurende de afgelopen beleidsperiode (2016-2020) inzette op vernieuwing. Het rapport focust op twee innovaties. Zo wordt beschreven hoe Femma een andere invulling geeft aan haar politieke rol. Daarnaast wordt toegelicht hoe Femma de groeiende etnisch-culturele diversiteit in de samenleving tracht te incorporeren. Beide elementen tonen een “vrouwenvereniging in beweging” en schetsen het beeld van een middenveldorganisatie die op een erg reflectieve manier en vanuit haar missie zoekt naar een antwoord op de vraag van “hoe te verenigen in de 21ste eeuw”.
Deze paper wil het debat over omgaan met etnisch-culturele diversiteit in het middenveld vooruithelpen door de bestaande perspectieven op etnisch-culturele diversiteit op te lijsten en te bespreken. Dit kan middenveldorganisaties helpen om helder te kijken naar hun benadering van diversiteit, aan te tonen wat de sterktes en beperkingen van de verschillende benaderingen zijn en organisaties te inspireren over hoe etnisch-culturele diversiteit anders en/of beter ontsloten kan worden. In de paper komen negen verschillende perspectieven aan bod.